Save Kovačevića bb, Sutomore, Crna Gora

Kraljičina plaža

Plaža je dobila ime po kraljici Mileni supruzi  prvog crnogorskog suverena.Plaža je dobila ime po kraljici Mileni supruzi  prvog crnogorskog suverena.


Ova kraljica je u vreme svojih letnjih boravaka u dvorcu na Topolici, odlazila na kupanje. A kupala se u jednoj bajkovitoj uvali iza Canja, prema rtu Dubovica. Toj plazi se, iako je odavno otkrili turisti i danas moze prici samo s mora. Naravno i pesice, ali za to je potrebno mnogo napora. Okruzena strmim sedimentnim stenama plaza predstavlja pravi dragulj. Zbog ambijenta, prekrasnog peska i kristalno cistog mora. Kraljice su, to je bar dobro znano, uvek imale probirljiv ukus i znale da uzivaju. No ni ovo nije kraj price o kraljicinom kupanju i njenoj plazi. Kraljica, razume se,nije isla sama na plazu. Uz ostalu svitu, pratili su je i - perjanici.Medjutim, dok je kraljica, okruzena poslugom i dvorskim damama uzivala u blagodetima skrovite plaze koju je sma izabrala, perjanici su se iz razumljivih razloga, kupali odvojeno, na drugoj plazi. 


To je bila jedna mala skrovita uvala odvojena visokim stenama od plaze na kojoj je uzivala kraljica. Tako, odmah iza prostrane plaze u Canju, postoje dve glasovite plazice - Kraljicina plaza i plaza perjanika.